top of page

Mýty o štíhlém pasu



1. Mýtus

Děláním sklapovaček zmizí tuk z břicha


Určitě jste někde četli nebo slyšeli, že prováděním sklapovaček na horní břišní svaly (což je zvedání trupu) zmizí tuk od pupíku nahoru a děláním sklapovaček na spodní břišní svaly (což je zvedání nohou a pánve) ubyde tuk od pupíku dolů. 


Bylo by velmi snadné dosáhnout estetických výsledků, pokud by se naše tělo fungovalo tímto způsobem. Skutečnost je poněkud méně příznivá. Tělo využívá tuk jako zdroj energie, když nemá další rezervy z kterých čerpat - může to být díky dietě s nízkým obsahem kalorií, fyzicky náročného cvičení, které spotřebovává velké množství energie a nebo díky kombinaci všeho dohromady. 


Jistě si dovedete představit, že cviky na břišní svaly, kdy ležíme na zádech na zemi a buď zvedáme trup a nebo pánev, nespalují mnoho energie. Kromě toho je tu další detail, posilováním konktrétní části těla, nespalujeme tuky na tom stejném místě. Takže cviky na břicho nejsou tou správnou cestou jak se zbavit tuku na těchto partiích.


Jistě Vás hned napadne alternativa v podobě jízdy na kole či běhu. Dovolte, abych uvedla, že 30-ti minutový běh a nebo jízda na kole spotřebuje energii, kterou jsme získali z jednoho kafe s mlékem a croissantu bez čokolády. Proto spíš radím změnu jídelníčku. K snídani jsou výborné ovocné freshe, rostlinná mléka a kaše z cerealií. Pouze vyvážená strava nám může pomoci ve využití tuku pro potřebnou energii. Tímto způsobem dojde k úbytku tukové tkáně a slibovaný pekáč buchet se objeví na našem břiše.



2. Mýtus

Děláním břišník cviků se mi vyrýsuje pekáč buchet na břiše.


Zde bych chtěla připomenout, že břišní svaly jsou ploché svaly, které dělají zeď na podporu vnitřních orgánů. Nejedná se ani o biceps ani čtyřhlavý stehenní sval. Proto tyto svaly ačkoliv zvětší svojí sílu, nezvětší svůj objem. Jestliže to co chcete, je vyrýsovat břišní svaly a nechcete změnit Váš jidelníček, vždycky máte možnost sáhnout po tužce a narýsovat si je sami :-)



3. Mýtus

Posilováním břišních svalů ochráníme naší páteř


Je těžce pochopitelné jak opakovaným ohýbáním páteře dopředu můžeme ochránit naší páteř. Pokud bychom se řídili tímto pravidlem, znamenalo by to, že posilováním bicepsu ochráníme triceps. Což není pravda..

Páteř se skládá z obratlů, spolu s meziobratlovými disky tvoří skloubení. Tyto disky tlumí a umožňují pohyb. Bude snadné představit si, co se stane s těmito disky, když budeme opakovaně ohýbat páteř a budeme zvedat trup s rukama za hlavou, se snahou zvednout se do sedu či polosedu. A nebo zvedat pánev s nohama nahoru či všechno najednou. Meziobratlové ploténky obdrží stejnou zprávu jako pupínek plný hnisu, který se snažíme vymáčknout nehty - z pravidla pupínek praskne. Nebojte se, naštěstí k tomu u páteře obvykle nedochází. Je spíš možné, že budeme cítit nepříjemný pocit nebo bolest v oblasti krční či bederní páteře během provádění těchto cviků. Místo toho, abysme cítili zpevnění okolo páteře, si způsobujeme bolest, která tam dříve nebyla.



4. Mýtus

Cviky na břicho zužují pas 


Nevím, zda jste si někdy pozorovali Vaše břicho během sklapovaček, ale u většiny lidí si můžete všimnout, že se jim břicho vypoukává směrem ven. Je zcela normální, že se břišní svaly posilováním trochu roztáhli a vy pociťujete, že máte více břicha, než dříve když jste na břicho necvičili. Neexistuje žádný výzkum, který by dokazoval, že sklapovačky zužují pas. Je to stejná fantazie jako myslet si, že posilováním bicepsu zúžíme objem paží.



5. Mýtus

Díky cvikům na břicho zlepšíme držení těla


Všimněte si, že každý sport zanechá charakteristické stopy na držení těla určitého sportovce. Baletky vytáčejí špičky chodidel ven od sebe a chodí velmi vzpřímeně. Toto specifické držení těla se jim zapsalo do podvědomí a ony ho pak aplikují do každodenního života, aniž by na to úmyslně myslely. Mnoho plavců, hlavně ti kteří se specializují na styl prsa, aplikují do svého držení těla postavení nohou jako žába a také chodí se špičkami hodně od sebe (nemluvě o disproporci svalů horní a dolní části těla). Veslaři a nebo tenisté, kteří používají pouze jednu paži, mají jedno rameno výš než to druhé a mají jednu paži silnější než tu druhou. 


Teď se zamyslete, jaké bude Vaše držení těla, jestliže budete dělat denně sedy-lehy. Pokud si představujete ohnutou páteř s hyperkyfozou v oblasti hrudní páteře - správně. Vaše držení těla bude ohnuté, s rameny dopředu a předsunutou hlavou, jako když děláte sklapovačky. Brzy budete více nahrbení a nebudete si to uvědomovat, stejně jako baletka, která chodí se špičkami od sebe. Děláním sklapovaček docílíte pravého opaku než jaký byl Váš cíl, Vaše držení těla bude horší. Můžete se předsvedčit sami - porozhlédněte se po posilovně a uvidíte.



Závěrem

Hypopresivní technika FitBelly® funguje zcela na jiném principu. Cvičí se ve specifických pozicích, kde je kladen velký důraz na držení těla, během kterého se snažíme o maximální vytažení vzhůru. Díky podtlaku, kterého docílíme vtažením bránice směrem nahoru, dochází k nedobrovolné kontrakci svalu transverzálního a šikmých břišních, které fungují jako přirozený korzet pro naše tělo. Tento děj se také zapíše do našeho nervového systému, ale v tomto případě uvidíme naše bříško pložší a vtaženější dovnitř a to vše bez úmyslného zatínání. Bude to pro nás zcela automatické. Navíc pravidelným cvičením docílíme správného držení těla a také odbouráme případné bolesti zad jak v krční či bederní oblasti. V neposlední řadě zlepšíme sexuální funkce, nejen po porodu, kdy může dojít k poklesu ženských vnitřních orgánů a tím k oslabení svalů pánevního dna.

Více informací o metodě naleznete na www.fitbelly.cz

54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page