top of page

Péče o jizvu po epiziotomii nebo natržení hráze

Aktualizováno: 3. 3.

Nástřih a natržení hráze jsou dvě z nejotravnějších poranění a následně jizev, se kterými se některé ženy musí po porodu vyrovnat.. Epiziotomie je řez prováděný nůžkami nebo skalpelem během druhé doby porodní, aby se zvětšil otvor pro dítě. Naopak k natržení hráze dochází svévolně, nejčastěji při roztažení pochvy hlavou dítěte, a nebo pokud dítě sestupuje velmi rychle. V následujícím článku si odpovíme na tyto otázky: Jak dlouho trvá, než se rána zahojí? Jak bychom se měly o jizvu starat v této oblasti? A jak můžeme podpořit obnovu tkání?


Epiziotomie
Šití epiziotomie


Vliv poranění na svaly pánevního dna


Epiziotomie a natržení hráze jsou rány, které přímo ovlivňují svaly pánevního dna. Pánevní dno je soubor svalů a vazů, které podpírají a podporují činnost vnitřních orgánů v břišní a pánevní dutině. Tyto orgány zahrnují zažívací, močový a reprodukční systém. Pánevní dno je mimo jiné odpovědné za kontrolu močové a fekální kontinence a kromě toho, má také významnou roli v sexuálním prožitku ženy - jejím orgasmu.



Druhy epiziotomie


Mediální epiziotomie a mediolaterální epiziotomie
Mediální a mediolaterální řez
  • Mediální

Je provedena svisle dolů k análnímu otvoru. Protíná m. transversus perinei superficialis. Výhodou je, že se velmi dobře šije a hojí. Naopak její nevýhodou je, že často dochází k následnému natržení a hrozí poranění řitního svěrače.


  • Mediolaterální

Je provedena šikmo k hrbolu sedací kosti. Protíná se jednak m. transversus perinei superficialis a navíc ještě m. bulbospongiosus. Výhodou je, že hrozí menší poškození svěrače, ale nevýhodou je, že nástřih více krvácí a někdy se i špatně hojí.


  • Laterální

Vedena do strany a dále k hrbolu sedací kosti. Protíná kromě předchozích dvou také sval m.bulbocavernosus. U tohoto typu je nejméně ohrožen řitní svěrač, ale rána více krvácí a je náročnější jak na šití, tak také na hojení.


Po takovémto poranění vyžaduje pánevní dno vždy zvýšenou péči. Cílem rehabilitace je plné zotavení a bezproblémové navrácení svých funkcí.



Jak dlouho trvá, než se rána po nástřihu nebo natržení zahojí?



K sešití rány se používají stehy, které se samy vstřebají nebo vypadnou. Což trvá ve většině případů 2-3 týdny (nanejvýš!). Pokud se během této doby rána znovu otevře, než se úplně zahojí, měla byste se poradit se zdravotnickým personálem v porodnici, co je třeba udělat. Zda ji nechat samovolně zahojit nebo zda je nutné ji znovu zašít. I v případě, že stehy i po 3 týdnech ne a ne vypadnout, taktéž bychom měly navštívit gynekologa, který může zbylé stehy odstranit.



Péče o jizvu


Sama jsem si prošla dvěma nástřihy. U prvního jsem do rekonvalescence nijak nezasahovala. Pouze jsem ránu často sprchovala a nechávala hodně větrat. U druhého nástřihu už jsem do hojení jizvy trochu zasáhla, a nemůžu si můj počin vynachválit.


Chlazení


Zejména první dny po porodu je vhodné okolí rány chladit kvůli otoku. Osvědčily se mi dva způsoby:

  • Prezervativ. Už v porodnici nám dávaly zdravotní sestry zmrzlé kondomy napuštěné vodou a zabalené do obvazu. Tvar i velikost je velmi vhodná pro chlazení zóny. Doporučuji přikládat kondom do okamžiku, kdy přináší úlevu. V momentě kdy pocit obtěžuje, je čas se kondomu zbavit.


  • Poporodní vložka. Do odvaru z řapíku lékařského namočíme poporodní vložku. Vložíme do uzavíratelného plastového sáčku a dáme do mrazáku. Po zamrznutí můžeme přikládat rovnou na okolí rány a na otok. Pokud nemáme doma řapík, můžeme použít i další alternativy: teatree oil, levandulový olej, zázvor, tinkturu z rozmarýnu nebo měsíčku lékařského. Nejdříve se doporučuje zónu ochlazovat, dokud otok nesplaskne. Poté už se může přejít na teplé koupele, například z odvaru řapíku.



Čistota a hygiena


Klíčem k úspěšné léčbě epiziotomie nebo natržení je hygiena. Udržování oblasti vždy čisté zabrání infekcím a podpoří rychlost hojení ran. Vzhledem k tomu, že je jizva na tak choulostivém místě, je důležité dodržovat extrémní opatření:



  • Čištění. Ránu bychom měly čistit při každém použití toalety. První dny je nejlepší chodit na malou rovnou do sprchy, protože proud teplé vody pomůže zředit moč a můžeme se tak vyhnout nepříjemnému pálení. Nejlepší je ránu sprchovat teplou vodou a jemnou mycí emulzí. Mě se osvědčila čistící emulze z dubové kůry, která je určená speciálně na intimní partie po porodu nebo po poranění řitního otvoru.


  • Sušení. Je velmi důležité, aby rána byla udržována suchá. Po umytí ji můžeme osušit čistým ručníkem nebo měkkým ubrouskem.


  • Větrání. Vždy když máme příležitost je vhodné nechat ránu větrat. Nejlepším způsobem jak pomoci uzdravit jizvu, je nechat ji na čerstvém vzduchu. Aby mohla jizva dýchat, je praktické nosit noční košili bez spodního prádla. První dny po návratu z porodnice jsem trávila převážně v posteli. Pod sebou nepropustnou podložku a ránu jsem větrala co to šlo.


I na spodním prádle záleží


Vždy volte bavlněné spodní prádlo

V momentě kdy se sníží množství očistků a my odložíme poporodní prodyšné síťované kalhotky a poporodní vložky, měly bychom sáhnout po bavlněném spodním prádle minimálně do té doby, dokud nezmizí stehy. Dále bychom se měly vyhýbat velmi těsnému spodnímu prádlu a oblečení.






Jak si sedat s jizvou?


Mezi velké nepříjemnosti jizvy patří bolest při sezení. Samy zjistíte, jak vás to bude nejméně obtěžovat. Můžete začít tím, že se pokusíte posadit na opačnou půlku hýždě, kde se nachází jizva. Nejlepší je, když budete sedět na pevném a rovném povrchu. A vyhýbejte se polštářům a sedacím kruhům. Ano, čtete správně! Už na porodním sále mi doktor říkal, že pokud nechci aby se mi jizva rozjela, ať zapomenu na všechny sedací kruhy. Docela mě to zarazilo, protože všude se jen doporučují. Měla jsem doma ještě schovaný kruh od prvního porodu. Samozřejmě jsem ho vytáhla, protože jsem se chtěla najíst u stolu. Ale pan doktor měl pravdu. Jizva mě na kruhu dost táhla a sezení tak nebylo vůbec komfortní. Několik prvních dnů jsem se sezení vzdala, ale hned jak to šlo, sedala jsem na si povrchy rovné.


Jak podpořit regeneraci tkáně


Gely a krémy



V momentě kdy jsem se odvážila si na jizvu opatrně sáhnout, jsem aplikovala zázračný gel - Hemagel. Dozvěděla jsme se o něm na internetu a přečetla jsem si rozhovor s doc. MUDr. Antonínem Pařízkem, CSc. Pan doktor doporučoval aplikovat co nejdříve. A to jsem také udělala. U mě se jednalo o 3. nebo 4. den po porodu. Účinek se dostavil hned druhý den. Rána se začala zavírat, zacelovat a sjednocovat. Nyní jsem dva týdny po porodu a jizvu mám krásně zataženou a stehy začínají pomalu vypadávat.

Zkonzultujte vše s lékárníkem

Jakmile stehy vypadnou a rána se zahojí, můžeme pomoci pokožce znovu získat pružnost pomocí řady masáží. K tomu lze použít šípkový nebo mandlový olej nebo krémy bohaté na vitamín E. Udržování jizvy hydratované tímto postupem pomůže rychle regenerovat poraněnou tkáň a vyhnout se vzniku keloidům (zbytnělé a vystouplé jizvy). Já jsem si ještě pořídila krém Cicatridina, která působí díky obsahu kyseliny hyaluronové, která přináší tkáním výživu a pružnost. Kyselina hyaluronové má schopnost urychlit a zlepšit proces reepitelizace a obnovu tkání. Cicatridinu lze také koupit ve formě spreje a vaginálních čípků, které jsou vhodné i při vnitřním poranění.


Homeopatie


Už po prvním porodu jsem sáhla po homeopatii, a to v případě začínajícího zánětu v prsu při spouštění kojení. Tentokrát jsem vsadila na malé kuličky už i při léčbě po nástřihu. Po konzultaci s mojí kamarádkou homeopatkou, jsem si pořídila tuto homeopatii v tomto dávkování:


  • Arnica montana 9CH - 3 kuličky 3x denně


  • Staphysagria 9CH - 5 kuliček 3x denně


Vždy jsem volila způsob nechat rozpustit pod jazykem.



Specializovaná pomoc v poporodní rehabilitaci


Existuje celá řada negativních následků po epiziotomii: od subkutánních adhezí, po močovou nebo fekální inkontinenci až po bolest a nepohodlí v oblasti hráze, zejména při pohlavním styku.

Když se Vám nebude cokoliv zdát, obraťte se na zdravotnický personál, který vám může doporučit navštívit fyzioterapeuta specializovaného na poporodní rekonvalescenci. Ten vám může pomoci obnovit funkce pánevního dna, vyhnout se vnitřním srůstům a postupně zmírnit i související bolesti v oblasti pánve nebo hráze.


Výsledek hypopresivní techniky FitBelly®
Výsledek hypopresivní techniky FitBelly®

Pokud ráda cvičíte, můžete také velmi těžit z hypopresivní metody, která se opírá o Low Pressure Fitness a má skvělé výsledky v poporodní rehabilitaci. Pomáhá totiž v mnoha aspektech našeho těla. Jelikož se jedná o dechovou metodu, velmi dobrý vliv má na naši bránici, kterou uvolňuje a protahuje směrem nahoru. Jako posturální metoda má za úkol obnovit správné držení těla a dostat jak svaly pánevního dna tak břišní svaly do rovnováhy. Předchází i pomáhá léčit močovou a fekální inkontinenci, skvělé výsledky má u všech typů prolapsů a poradí si i s diastázou přímého břišního svalu. Za krátkou dobu si budete moci všimnout, jak zmírňuje nepohodlí a bolesti v oblasti pánve, břicha i v oblasti zad.


Epiziotomie jsou často bolestivé a proces hojení se může zdát zdlouhavý, ale nebojte se! V průběhu času se postižená tkáň uzdraví, nervová zakončení se znovu spojí a jizva může být tak maskovaná, že nebude téměř k rozeznání.


1 511 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page