top of page

10 jednoduchých cviků na naše chodidla

Aktualizováno: 3. 3.



Stejně jako se staráme a posilujeme další části našeho těla, pravidelné cvičení přinášejí našim chodidlům a nám samotným mnoho výhod. Některé z nich jsou:

  • Snižuje bolesti nohou a kotníků.

  • Zlepšuje flexibilitu, rovnováhu a sportovní výkon.

  • Snižuje bolest svalů a podporuje krevní oběh.

  • Zabraňuje budoucím zraněním, nepohodlí nebo patologiím na chodidle (jako je plantární fasciitida, vbočený palec, křeče, problémy s klenbami…)


ŠPATNÁ CHŮZE A DOŠLAP NEMÁ ŠPATNÝ VLIV POUZE NA NAŠE NOHY, ALE DOPADÁ NA DALŠÍ ČÁSTI TĚLA, JAKO NAPŘÍKLAD KOLENA, BOKY NEBO PÁTEŘ.


I když chodidla plní velmi důležité funkce, jsou často jedním z nejvíce opomíjených částí těla. Kromě stříhání a lakování nehtů, občasného odstraňování mozolů nebo jejich mytí při hygieně, u mnohých z nás nezachází péče dál. Když k tomu přidáme nevhodnou obuv, těsné ponožky, naši váhu, kterou musí každý den nést, a nedostatek pohybu, není nikterak těžké pochopit, proč nás někdy tak bolí, zejména v noci.


Je proto důležité provádět jednoduché cviky, aby se chodidla posílila a vyhnula se tak již zmíněným problémům.


Cvičení k posílení chodidel


Posilování chodidel můžete provádět doma, po návratu z kanceláře, večer při sledování televize, nebo během dne, když sedíte u stolu v práci. Během cviků můžete tedy sedět nebo stát, podle vašich možností. V ideálním případě je vhodné cvičit pravidelně  3 dny v týdnu nebo i denně.  Zde uvádíme 10 jednoduchých cviků. 





Zde jsou cviky popsány jednotlivě:


1. počáteční stimulace ježkem


Počáteční stimulaci lze brát jako zahřátí, které by nemělo chybět v žádném tréninku. Lze provádět ve stoje nebo vsedě. Podle chuti můžeme přitlačit méně nebo více, tak jak nám vyhovuje.



2. ždímání chodidla


Protilehlou rukou uchopíme patu a stejnou rukou nárt z vrchu. Budeme přetáčet nárt a patu jako bychom si nohu chtěli vyždímat. Cílem je zmobilizovat skloubení mezi nártními kostmi a zánártními.



3. masáž mezer nártních kostí


Oběma rukama budeme provádět postupně masáž mezi dvěma nártními kostmi. Začneme od palce a ukazováčku a budeme postupovat až k malíčku. Začínáme od prstů směrem nahoru. Opakujeme několikrát než přejdeme na další prst.


4. stlačení prostoru mezi prsty


Palcem a ukazováčkem si postupně stlačujeme meziprstní prostor. Postupujeme od palce a ukazováčku směrem k malíčku. Podle potřeby několikrát opakujeme.


5. vložení prstů mezi prsty



Prsty na rukou si propleteme mezi prsty na nohou. Můžete použít stejnou nebo protilehlou ruku. V případě protilehlé můžeme přidat také kroužení kotníkem pro jeho uvolnění. Pokud vkládání prstů mezi prsty bolí, můžeme zasunout pouze první články prstů na rukou a postupně přidávat. Uvidíte, že postupem času a tréninku si budete moci vložit i poslední článek prstů.



6. velké/malé chodidlo



V tomto cviku budeme střídavě provádět malé a velké chodidlo. Malé chodidlo provedeme tak, že skrčíme všechny prsty a budeme se snažit chodidlo co nejvíce zmenšit a udělat z něho mističku. Naopak velké chodidlo položíme na podlahu a budeme se snažit nohu co nejvíce rozplácnout, odtáhnout od sebe prsty a chodidlo celkově maximálně rozprostřít. Několikrát opakujeme.


7. píďalka




Tento cvik navazuje na ten předchozí, s přidáním pohybu. Budeme napodobovat pohyb housenky, která se přemisťuje vlnivým pohybem. Pohybovat se budeme oběma směry - jak dopředu tak dozadu. Z chodidla uděláme mističku a poté přisuneme patu k prstům - při pohybu dopředu. Při pohybu vzad - uděláme z chodidla mističku, ale špičku přisuneme k patě.


8. abdukce/odtažení palce




Cílem tohoto cviku je zmobilizovat palcový kloub, který bývá velmi zatížen a stlačován nevhodnou obuví. Odtahujeme proto palec od ostatních prstů do strany. Několikrát opakujeme.


9. obejmutí míčku



Nyní použijeme gelový tvrdší míček s průměrem přibližně 6cm. Lépe se provádí ve stoje. Míček si vložíme pod nártní kosti a sešlápneme ho, jako bychom chtěli udělat obrácenou mističku. Po chvilce můžeme chodidlo pomasírovat a opět opakujeme obejmutí míčku. Několikrát opakujeme.


10. masáž dřevěnou tyčkou



A poslední cvik je už závěrečná příjemná masáž za použití dřevěné tyčky. Přejíždíme chodidlem po tyčce tam a zpět. Pokud je nějaká zona citlivější, tak ji nevynecháváme. Naopak se na tyto části zaměříme. Nevynecháme podélnou klenbu ani patu. Opakujeme podle potřeby

884 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page