top of page

Ženský ideál 21.století?

Aktualizováno: 3. 3.

Řekla bych, že je to takový dnešní trend - ženy chtějí mít vyrýsované tělo, pekáč buchet, běhat dlouhé tratě, zvedat činky, valit před sebou těžké pneumatiky, plazit se v bahně, porovnávat si bicepsy…atd. Opravdu je ženské tělo na tuto zátěž stavěné a připravené?



Svaly, výbušnou sílu, odolnost a vytrvalost potřebovali například lovci mamutů od Štorcha, což byla povinná četba, už ani nevím v jakém ročníku. Lovci, tedy i obránci a ti, co měli na starosti potravu, byli muži. Ženská úloha byla spíš ochraňovat oheň, trhat bobule, připravovat jídlo, starat se o děti a udržovat v kolonii harmonii. Vůbec si nemyslím, že by to byla práce podřadná. Lidé v těchto dobách si tyto úlohy rozdělili tak nějak automaticky, protože cítili, že to tak má být.. Od pradávna byl muž symbolem síly, kterou může jemnou ženu a jejich děti ochránit. Ženské tělo má zase jiné dovednosti a přednosti.





Všichni přeci víme, že my ženy máme schopnost přivádět děti na svět. Takže se můžeme pustit do polemiky, kdo je silnější. Mnoho žen po porodu chce získat zpět své tělo před otěhotněním, ideálně co nejdříve. Proto začnou běhat, cvičit břišáky, zúčastňovat se výzev výdrže v pozici prkna a jiných soutěží jako Spartan a Gladiator Race. Někdo může namítat, že žijeme ve svobodné společnosti, že ženy mají rády si dát pořádně do těla, že jim to dělá dobře, že jsou na sebe pak hrdé (že ulovily mamuta, jako muži…)

Bohužel ale zapomínáme, že nejsme jako muži. Z právního hnediska si rovni samozřejmě jsme, ale z fyziologického hlediska si rovni prostě nejsme. Na rozdíl od mužů máme vagínu, ženské pohlavní orgány a dělohu, která je pro vyvíjející se plod po dobu 9-ti měsíců měkkou postýlkou. Také máme tvar pánve jiný než muži, a to z toho důvodu, aby mohlo dítě během porodu projít porodními cestami. Tato zóna se tedy stává citlivou a náchylnou na nárůst nitrobřišího tlaku, který vzniká právě při běhání, velké fyzické aktivitě, zvedání těžkých břemen atd.. Bylo by určitě vhodné, aby žena po porodu prošla rehabilitací svalů pánevního dna, jak je tomu zvykem ve státech Západní Evropy.




Dlouhodobý nárůst nitrobřišního tlaku vyvolaný sportem a vysokou fyzickou aktivitou může způsobit různé zdravotní komplikace. Mám na mysli pokles pánevních orgánů, prolaps a močovou inkontinenci. Tyto komplikace se nemusejí projevit bezprostředně hned po porodu, ale třeba až po šestinedělí nebo ještě později. Nejedna klientka se mi svěřila, že po pohodovém porodu se cítila tak dobře, že hned začala chodit na dlouhé procházky, cvičit nebo běhat, aby shodila poporodní kila, vytahovala těžký kočárek do baráku, nebo ho nakládala do auta, na prohlídky za pediatrem se tahala s vajíčkem v ruce atd.. A během třetího měsíce po porodu začala cítit tlak na konečník, začala cítit diskomfort ve vagíně, jako když si špatně zavede tampon, a brzy i zjistila název těchto potíží - prolaps neboli sestup pánevních orgánů..






Nejsem žádná feministka ani machistka, také neříkám, že sportování je špatné. Ale žena, která porodila jakoukoliv cestou, by si měla 2x rozmyslet pro jaký pohyb se rozhodne. Za skvělý relax a energetický výdej (kromě sexu) považuji tanec, kdy se tělo zalije endorfiny, rozhýbe se každý sval na těle a spálíme touto aktivitou dost kalorií nato, abychom se cítily skvěle. Pokud někdo nemá hudební sluch nebo rytmus, může spíše tíhnout k lehkému běhu či posilování. Z těch klidnějších cvičení to může být samozřejmě hypopresivní metoda FitBelly®, ale pak také jóga, stretching či tai-chi. Fyzická aktivita je důležitá nejen pro naše tělo, ale i mysl. Dnešní doba plná počítačů a sedavého zaměstnání si o speciální pohyb jen říká. U žen, by to ale mělo být s rozmyslem, a ne se


pouštět v davovém šílenství a dokazování do silových soutěží, po kterých mají některé ženy silné bolesti v podbřišku a krvácení mimo cyklus. O tomto nevhodném cvičení já mluvím.


Proč si ženy dávají tolik do těla, i když jim jejich tělo dává jasné signály, že to pro ně není vhodné? Ztratily svou intuici?


Nechci se touto myšlenkou někoho dotknout, ale jen bych chtěla zdůraznit, že žena po porodu už si největší zkouškou prošla. Myslím si, že právě proto, že porodila, by měla být na sebe hrdá, vážit si sama sebe a milovat se.




112 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page