top of page

Cvičení hypopresivní techniky FitBelly®

Aktualizováno: 22. 2. 2019

JAKÉ VÝHODY NÁM PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ CVIČENÍ HYPOPRESIVNÍ TECHNIKY FIT BELLY®

Cvičební program Fit Belly® je uspořádaná řada pozic, doplněná o rytmické a sekvenční pohyby. Hlavním prvkem je dech a navíc se dodržují konkrétní pokyny, které kladou velký důraz na držení těla.


Tato metoda byla vytvořena doktorem věd se specializací na rehabilitaci Marcelem Caufriez. Během práce v uro - gynekologické rehabilitaci si uvědomil, že způsob, kterým posilujeme břišní svaly (nejen po porodu) poškozují pánevního dna což může způsobit močovou inkontinenci, prolapsy , rozestup příčných břišních svalů atd ... Od svého objevu, Marcel Caufriez vyvíjí tuto techniku, která má několik aplikací v oblasti zdraví, prevence a sportu.


Hlavním cílem je znovuobnovit koordinaci mezi všemi částmi hlubokého stabilizačního systému, což poskytuje estetické, funkční a posturální zlepšení, ale také má mnoho dalších aplikací a výhod. Mimo jiné je hypopresivní technika vynikající preventivní cvičení proti všem typům kýl (tříselné, břišní, stehenní, vaginální) a močové inkontinence. Reguluje dýchací parametry, zvyšuje a reguluje oběhové faktory, které jsou důležité v prevenci a při řešení problémů spojených s těžkýma a oteklíma nohama. Chrání klouby a svaly proti poranění, protože dochází k celkové normalizaci svalového tónusu, poskytuje účinnou ochranu beder a pánve a jako každá jiná fyzická aktivita nám přináší dobrý pocit a potěšení.

#FitBelly® poskytuje významné výhody pro naše zdraví

Jednou z výhod je viditelné estetické zlepšení. Vidíme naše břicho pložší a zpevněnější a to bez námahy (automaticky). Nebotˇ se zvýšil svalový tónus - nedobrovolné napětí břišních svalů za pomoci vegetativního nervového systému. Napomáhá od bolesti zad Napětí ve svalech zadního řetězce těla klesá, a naopak tonus břišních svalů se zvyšuje - dochází k normotonizaci. Provádění klasických břišních cviků zvyšuje nitrobřišní tlak a tlak v pánevní dutině. Metoda je výborná v prevenci proti všem typům kýl, na vyhřezlé meziobratlové ploténky, a také příznivě působí na břišní rozestup přímého břišního svalu, neboli diastázu.

Zlepšení sportovních výkonů Zvyšuje efektivitu pohybu a výbušnou sílu, což vede k větší tělesné odolnosti a výkonnosti. Tato metoda nám poskytuje zlepšení dýchacích parametrů, nebotˇ posiluje svaly, které mají na starost nadechování a vydechování. Díky normotonizaci svalového tonusu se zvyšuje mobilita bránice a posilují se nádechové svaly. Docílíme efektivnějšího nádechu a rychlejšího výdechu. Únava se objeví později. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu má za následek prodloužení doby ve výdechové apnoi, což je zadržení dechu po výdechu. V současné době víme, že tento stav napomáhá ke zvýšení buněčné rezistence k acidóze. Kromě toho dochází k intermitentní hypoxii, která stimuluje produkci erytropoetinu (EPO), který má na následek nárůst červených krvinek, které jsou zajímavé pro vytrvalostní sportovce.

Další zlepšení v našem těle, které jsou výsledkem hypopresivní metody:

  • snížení močové inkontinence, hemoroidy, zácpa a nadýmání

  • prevence a rehabilitace ženského pánevního dna

  • zlepšení dýchací kapacity a vytrvalosti

Jak můžete vidět, výhody získané praktikováním hypopresivní techniky Fit Belly® jsou četné a různorodé. 

61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page