top of page

Jaký typ břicha máte Vy?

Aktualizováno: 24. 2. 2019

Ne všechna povolená břicha vypadají stejně. Mohou mít různé formy a máme je z několika důvodů. Ukládání tuku kolem pasu může mimo jiné způsobovat stres, alkohol a problémy se štítnou žlázou. Tento praktický průvodce vám pomůže zjistit, jak je na tom Vaše břicho a jak můžete zúžit jeho obvod.


1. Vinný a pivní pupek


Vzhled: tento typ břicha se vyskytuje kolem žaludku nikoliv na bocích. 

​​

Vrstva tuku, která se táhne od žaludku k pánvi, může navíc protékat mezi životně důležité orgány, kterými jsou: střeva, žlučník a játra. Tento nitroútrobní tuk má velmi negativní dopak na naše zdraví. Tuk se hromadí v této oblasti, protože tukové buňky jsou velmi citlivé na účinky inzulínu (hormon, který určuje množství uloženého tuku v těle). Proto když se alkoholové cukry uvolňují do těla, uvolňuje se také inzulin, který říká tělu, aby tuk ukládal v této hluboké vrstvě. Tak dochází ke ztučnění již zmíněných orgánů.


Příčina: Nadměrná spotřeba alkoholu. Další možnou příčinou může být příliš velká konzumace rafinovaných sacharidů.


Jak břicho vylepšit: snížit příjem kalorií a kardio trénink. 


Pokud jste se rozhodli se svou břišní pneumatikou zatočit, zapomeňte na klasické sklapovačky a namiřte si to ve fitku rovnou k běžeckému pásu. Alkohol zpravidla snižuje metabolismus až o 70%. Obecně platí, že tento účinek netrvá dlouho, ale pokud se stane zvykem, může způsobit nahromadění tuku hlavně v pase. Postarejte se proto o kalorie, které pijete stejně jako o kalorie, které konzumujete. Mějte na paměti, že velká sklenka 200 ml vína představuje přibližně 150 kcal. Dalším bodem, který stojí za zmínku je, že alkohol stimuluje chuť k jídlu.



2. Nadmutý pupek


Vzhled: Zpředu nafouklé břicho. 

​​

Kůže je na dotek tvrdá, jako by byl uvnitř nafukovací balón. Lidé s tímto typem břicha začínají den s plochým bříškem, ale jak postupuje den, cítí se čím dál více nafouklejší, speciálně po jídle.


Příčina: Hromadění vzduchu.


Jídlo se při průchodu střevem rozkládá. Bakterie, které potravu rozkládají, vytvářejí 6-8 litrů plynu jako vedlejší produkt. Ale jestliže má bakterie potíže s rozkladem některé potraviny, vzniká plyn, který následně začne tlačit břišní stěnu směrem ven. Zácpa a přejídání mohou být také příčinou.


Jak břicho vylepšit: Vyhýbejte se jídlu, které Vám způsobuje nadýmání.


Doporučuje se vyhýbat se potravinám, jako jsou umělá sladidla, pšenice, česnek a cibule. Některé druhy ovoce, například třešně a švestky, stejně jako některé druhy zeleniny, například artyčoky, řepa a houby. Dieta bez laktózy může také přispět ke snížení nafouklého bříška.


















3. Vystresované břicho


Vzhled: Pokud je vyklenutí břicha způsobeno stresem, tak je nad pupíkem štíhlé a tvrdé, a pod pupíkem je měkké a vypouklé.

​​

Příčina: trvalý stres.


Když jsme vystaveni stresu, bojový hormon známý jako kortizol, začíná uvolňovat cukr do krevního oběhu, čímž dodává tělu energii na útěk nebo na obranu. Proto pokud tuto energii nevyužijeme, je znovu uložena do těla ve formě tuku. Co se svalového napětí týče je horní část břicha (horní část šikmého a přímého břišního svalu) spolu s bránicí v hypertonu. Oproti tomu spodní část břicha a hluboké břišní svaly jsou ochablé. Vzniká tak nerovnováha mezi těmito částmi, která může mít negativní dopad na naše držení těla, dýchání, ale i močovou inkontinenci.


Jak břicho vylepšit: Využijte relaxační techniky.


Pokud je toto Váš případ, drastické diety a cvičení o vysoké intenzitě nebude to pravé ořechové. Spíše se zaměřte na regulaci úrovně stresu pomocí relaxačních technik, jako je hluboké dýchání a meditace. Hypopresivní technika FitBelly® je posturální a dechové cvičení, které aktivně pracuje s bránicí a během cvičení ji uvolňuje a protahuje. Cvičením se tělo navrací do rovnováhy (normotonizace), kde je napětí přebytek - ubírá se, a kde je ho nedostatek - doplňuje se. Dostatečný spánek a odpočinek je základ všeho. Konzumace malých porcí a uhlohydrátů s pomalým uvolňováním, jako je například oves a luštěniny, může také přispět k udržení úrovně stresu.



4. Poporodní pupek


Vzhled:povislá spodní část břicha bez svalového napětí

​​

Příčina: slabá břišní stěna a diastáza (rozestup přímého břišního svalu).


Je známo, že anatomické a fyziologické změny těhotenství významně ovlivňují zejména oblast břicha. Pokud není po porodu provedená adekvátní rehabilitace, mohou mít tělesné změny negativní dopad i do budoucna. Během těhotenství a porodu se přímý břišní sval rozestoupí, což umožní děloze se roztáhnout a zvětšit svůj objem. Po porodu by se měly obě strany přímého břišního svalu znovu připojit. V opačném případě zůstává prohlubeň neboli diastáza. Původem je slabá břišní stěna s nízkým svalovým tonusem.


Jak břicho vylepšit: aktivace šikmých břišních svalů


S břišními svaly by se nemělo cvičit izolovaně, protože jsou jednou ze částí hlubokého stabilizačního systému páteře. Cviky by měly proto být komplexní a mělo by se dbát také na správné držení těla. Hypopresivní technika FitBelly® je kombinace posturálního a dechového cvičení, a v boji proti rozestupu přímého břišního svalu má úžasné výsledky. Navíc po porodu není doporučováno cvičení s velkou intenzitou. Hypopresivním cvičením naopak klesá nitrobřišní tlak, což má blahodárný vliv na svaly pánevního dna, které bývají taktéž narušeny. 






5. Pupek & štítná žláza


Vzhled: Celé tělo je silnější včetně rukou a nohou.

​​

Příčina: Hypotyreóza


Štítná žláza produkuje hormon nazývaný tyroxin, který řídí způsob jakým zpracováváme kalorie v potravinách. Ženy, které trpí hypotyreózou, nespálí všechny spotřebované kalorie, v důsledku toho se zbylé kalorie uchovávají a ukládají do celého těla ve formě tuku. Jeho přesná příčina je neznámá, nicméně se předpokládá, že to může být způsobeno procesem stárnutí.


Jak břicho vylepšit: Jezte jídlo bohaté na jód.


Před vyhledáním léčby je důležité získat adekvátní diagnózu, protože hypotyreóza je často zaměňována s přírůstkem hmotnosti ve středním věku. Nedostatečná úroveň tyroxinu také způsobuje únavu, zácpu a chladné nohy - což přispívá k pomalejšímu metabolismu. Přírodní léčba zahrnuje konzumaci potravin bohatých na jód, které pomáhají podporovat tvorbu štítné žlázy jako jsou mořské ryby, korýši a zelená listová zelenina.

1 214 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page