top of page
Obrázek autoraIvana Delmotte

Močová inkontinence během sportu jako neviditelný problém mnoha žen

Aktualizováno: 12. 8.


Když se řekne močová inkontinence, většinou se nám vybaví žena po porodu nebo po přechodu.. Ale buďme upřímní, koho by napadla žena sportovně aktivní, která je fit a v podstatě i symbolem zdraví?




Už je to nějaký ten pátek, co wikipedie zavedla nový termín pro popis inkontinence moči vyvolané cvičením, nazvaný Athletic Incontinence. Jedná se o specifickou formu stresové močové inkontinence, která je důsledkem provádění fyzicky náročných nebo namáhavých činností. Obecně se má za to, že k únikům moči dochází v případě snížení nebo porušení podpůrného systému pánevního dna, který nezvládne zvýšení nitrobřišního tlaku, který je vyvolaný právě cvičením - běh, atletika, cross-fit, vzpírání…atd.. Nemělo by být tedy překvapením, že je velké množství sportovkyň s tímto problémem, který negativně souvisí hlavně s kvalitou života postižených, ale zároveň je společensky neviditelný. Pojďme společně prolomit další společenské tabu, a to únik moči u žen během sportu.





POKUD STATISTIKY POUKAZUJÍ NA PROBLÉM, PROČ O NĚM NEMLUVÍME?


Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se sportovkyně během sportovní kariéry i po ní potýkají, je stresová inkontinence moči. Bohužel toto téma je zřídka probíráno s poskytovatelem zdravotní péče ženy. Ženy se o svém problému nesvěří lékaři z mnoha důvodů, například pro kulturní zvyky, rozpaky, nebo nižší sebevědomí. Jedná se tedy stále o velké tabu, které je z tohoto důvodu i podhodnoceno. Na druhou stranu neřešení problému může mít za důsledek pokles sportovních výkonů nebo omezení účasti na sportovních aktivitách. V horším případě může být neřešená inkontinence i hrozbou pro zdraví, kdy ženě způsobí další bederně-pánevní problémy. Firmy, které si jsou vědomy problému, prodávají řešení ve formě inkontinenčních vložek na cvičení pro ženy, nebo různé pesary. Zní to jako špatný vtip, ale zároveň to vypadá, že jsou jediní, kdo si tento problém uvědomují.


Proč je atletická inkontinence tak častá?




Vědecká publikace na toto téma (Goldstick & Constantini, 2014) uvádí, že prevalence se pohybuje od 28 do 80 %, s nejvyšší prevalencí u sportovkyň s vysokým dopadem, jako jsou trampolínky, gymnastika, sportovní aerobik, hokejistky a baletky. Únik je způsoben poruchou systému pánevního dna, které není schopno překonat zvýšení nitrobřišního tlaku, ke kterému pravidelně dochází při činnostech s velkým dopadem, jako jsou skoky, doskoky, běh. Namáhavé cvičení může přetížit a oslabit svaly pánevního dna. Existuje několik rizikových faktorů spojených s tímto stavem, zejména těhotenství a porod. Studie však ukázaly, že asi 25–30 % stresové inkontinence moči se vyskytuje u mladých sportovkyň, které ještě nejsou matkami. Tato čísla jsou ještě vyšší u aktivit a sportů, které významně zvyšují nitrobřišní tlak, jako je trampolína, kde je u sportovkyň nejvyšší výskyt (80 %) ztrát moči (Eliasson, Larsson & Mattsson, 2002).



Jaké další problémy s tím souvisí?




Nedávné studie potvrdily vztah mezi bolestí dolní části zad a močovou inkontinencí. Nejvyšší prevalenci mají gymnastky. Tento sport zahrnuje aktivity jako skákání, dopady a běh, které mohou také způsobovat útlak bederní páteře a vést k zánětu nervů.


Poruchy příjmu potravy byly také spojeny s vyšší prevalencí stresové inkontinence moči. Nedostatek správné výživy, hormonální změny, svalová slabost a zvracení jsou možné příčiny, které negativně ovlivňují strukturu pánevního systému.



Jak tomu předcházet nebo léčit?

Pouhé provádění jednoduchých preventivních cvičení pánevního dna může ženám pomoci zůstat v suchu. Cvičení svalů pánevního dna by mělo být v první linii léčby a mělo by být pravidelně začleňováno do programů cvičení a sportovního tréninku.


Zapojení se do pravidelného cvičebního programu FitBelly®, který se opírá o hypopresivní metodu a cvičební program Low Pressure Fitness, přináší mnoha ženám rychlé a kvalitní výsledky. Tento typ cvičení si poradí s korekcí držení těla, s močovou inkontinencí stresovou, bolestmi zad i vypouklým bříškem. Navíc tato metoda nemá vedlejší účinky a nepotřebujeme k ní žádné vybavení.


FitBelly® program zahrnuje jednoduché funkční cviky, které doplňují hypopresivní metodu, což je dechové a posturální cvičení, které má za hlavní úkol

  • snížit nitrobřišní tlak

  • vytáhnout orgány v malé pánvi vzhůru

  • a aktivovat hluboké svaly břišní a svaly pánevního dna.




Toho všeho lze dosáhnout díky naší bránici a podtlaku, který vytvoříme uvolněním bránice a otevřením žeber. Je několik rozdílů, které odlišují hypopresivní metodu od ostatních rehabilitačních cvičení. První je, že ke zmíněným kontrakcím hlubokých svalů břišních a svalů pánevního dna dochází přes náš nervový systém a ne přes naši vůli, jak tomu bývá u ostatních metod. Další rozdíl je ten, že záměrem je všechny úkony zapsat do podvědomí, abychom na nic nemuseli myslet - aby například správné držení těla, nebo aktivace pánevního dna bylo pro nás a naše tělo automatické. Díky tomu, že je náš mozek plastický, lze toho dosáhnout díky propriocepci a dále pravidelností - metodu je nutno provádět v rytmických opakováních (jako básničku). Cvičení zahrnuje mnoho pozic, ve kterých se provádí brániční dýchání a poté dechové pauzy s otevřením žeber. Pozice jsou různé obtížnosti a jsou vždy doporučovány vzhledem k pokročilosti a možnostem každého klienta.


Více informací najdete na www.fitbelly.cz, kde také najdete lektorku ve Vašem okolí




491 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


Unknown member
Jun 23, 2023

Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. CreativeTDesign Merchandise

Like
bottom of page