top of page

Proč cvičit FitBelly® po porodu

Aktualizováno: 3. 3.



Jedním z tabu mateřství je ztráta pevnosti svalů pánevního dna. Vzhledem k tomu, že to není něco, co je z venku vidět, a po porodu se potíže s pánevním dnem považují za něco běžného, tak se o tomto problému téměř nemluví. Ale naštěstí v ženských kruzích, stále více sdílíme tyto typy příběhů. Anekdoty o nadšeném skákání na koncertu nebo lekci trampolínek, které končí nechtěným únikem moči; příběhy o tom, že si neužíváme sex jako dříve, protože jsme ztratily citlivost; zpovědi o nepříjemných pocitech z toho, že cítíme, že "něco vypadává" směrem ven...atd. Je Vám povědomá některá z těchto situací nebo jste zažily nějakou podobnou?


Jistě jste slyšela o provádění Kegelových cviků, ale možná jste slyšela i o hypopresivním cvičení FitBelly®. Tento typ cvičení nejenže slibuje zpevnit pánevní dno, ale také zúžit obvod pasu a nám pomůže získat zpět postavu po porodu a dokonce ji i zlepšit! Dále také odstranit bolesti zad a zlepšit držení těla. Zní to báječně, nemyslíte?



Co je to hypopresivní technika?



Hypopresivní techniku aplikoval v 80.letech v poporodní rehabilitaci belgický doktor Marcel Caufriez. Tento specialista a rehabilitační lékař se snažil o sestavení posilovacích cviků, které by byly přínosem pro oblast břicha, ale zároveň které by neměly negativní dopad na svaly pánevního dna, tak jak tomu je u„tradičních“ cviků na břicho.


Aktuálně si hypopresivní metodu v západním světe zacvičíte pod názvem Método Hipopresivo a nebo Low Pressure Fitness.


Velmi zjednodušeně lze říci, že se jedná o posturální cvičení, které využívá bráničního dýchání. Provádí se ve specifických pozicích, ve kterých se nejprve prodýcháme, poté zadržíme dech po výdechu a pomocí vtažení bránice vzhůru dojde k vytvoření podtlaku, který vyprovokuje svalovou kontrakci vnitřních svalů břišních, svalů pánevního dna a krátkých svalů kolem páteře. Pravidelným cvičením dochází k zvýšení klidového tonusu právě zmíněných svalů.


Existuje pět základních pozic, které se provádějí například ve stoje, vsedě nebo vleže, ale hlavním úkolem je umět ovládat bránici tak, aby byl cvik proveden správně.


Cílem hypopresivní techniky je snížit intraabdominální tlak, aby se uvolnil tlak na svaly pánevního dna. Plocha kde působí intraabdominální tlak je v podstatě oblast celého břicha, kde je umístěn jícen, žaludek, střeva, slinivka, žlučník, sleziny a vylučovací a rozmnožovací systém.



Výhody a kontraindikace hypopresivní techniky


Hypopresivní technika FitBelly® vychází z techniky Low Pressure Fitness je navržena tak, aby posilovala svaly v hrudní, břišní a pánevní oblasti a kromě toho opravovala držení těla jako celku. Proto se doporučuje v poporodní rehabilitace zejména ve Španělsku a dalších státech západní Evropy.


Ve skutečnosti ji lze praktikovat téměř v jakémkoli stádiu života, ale buďte opatrní, pokud:

  • jste těhotná (cvičení by mohlo způsobit kontrakce dělohy)

  • máte vysoký krevní tlak (cvičení může ještě více tlak zvýšit)

  • prodělala jste v nedávné době nějaký typ operace břicha


Po porodu lze začít praktikovat tuto techniku buď po šestinedělí v případě vaginálního porodu, nebo v případě císařského řezu až po třech měsících, vždy po souhlasu lékaře k fyzické aktivitě. V případě pochybností se vždy raději zeptejte na názor odborníka, který posoudí Vaši zdravotní situaci.


Dobře provedená hypopresivní technika má mnoho přínosů pro ženu po porodu, ale i později:



Zpevňuje svaly pánevní dno


Pokud jste maminka, dobře víte, že pevnost pánevního dna je ovlivněna těhotenstvím i porodem. Ovšem tohle není pro nás žádná novinka, že?


S hypopresivním cvičením se začíná pozvolna a postupem času se může cvičit třeba i každý den. Tímto způsobem získá pánevní dno opět svou pevnost: sbohem nechtěné úniky moči a špatné pocity, a ahoj znovuužívání si naší sexuality a dosažení orgasmů.


Hlavním rozdílem mezi Kegelovými cviky a hypopresivním cvičením je to, že první z nich, i když mají zásadní význam pro obnovu svalů pánevního dna, se zaměřují výlučně a konkrétně na zvýšení síly v této oblasti. Zatímco hypopresivní technika má globálnější filozofii a pomáhá posilovat břišní stěnu bez poškození pánevního dna, svaly pánevního dna i stabilizátory páteře. Navíc dochází k jakémusi vytažení pánevních orgánů vzhůru, což ocení ty ženy, u kterých došlo k poklesu neboli prolapsu močového měchýře, dělohy nebo konečníku.



Zužuje obvod pasu


Kolikrát jste si myslela, že se vám nepodaří získat svou původní velikost před těhotenství zpět?


Zlepšením držení těla, které nám přináší hypopresivní technika, získáme, že svaly břicha a hluboké stabilizátory páteře vytvoří jakýsi přirozený korzet; to znamená, že záda jsou "držena" ve správné pozici a břicho je pevnější a pložší. Proto po cvičení dochází k zužení obvodu pasu.



Zmírňuje bolesti zad


Tento přirozený korzet, který oplošťuje naše bříško, nás také nutí mít lepší postoj. Je dobře známo, že většina bolestí zad je způsobena špatnými postoji, sedavým životním stylem atd. Jakmile se naučíme správného postoje, nebude nás stát velké úsilí umět s ním pracovat a zlepší se nám i rovnováha.


Pokud Vás metoda oslovila, podívejte se na web www.fitbelly.cz a najděte si svého instruktora!

102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page