top of page
Obrázek autoraIvana Delmotte

Zlepšení sportovních výkonů s cvičením FitBelly®


Cvičební program Fit Belly® je komplexní technika se kterou můžeme vylepšit různé aspekty zdraví: zužit obvod pasu, dosáhnout posturálního zlepšení, odstranit špatné patologie páteře, zlepšit respirační parametry, vyřešit nebo zmírnit stresovou močovou inkontinenci a nebo zlepšit atletické výkony.

Její aplikace ve sportu a soutěži přináší značné výhody, protože našemu tělu se zvyšuje aerobní kapacita. Je to proto, že metoda využívá intermitentní hypoxie. Ale co to znamená? Co to způsobuje? A jaké to má použití ve sportu?


Hypoxie (hypo-málo, oxie: kyslík) je snížená saturace kyslíku v krvi. Pod 95% kyslíku přichází naše tělo do hypoxického stavu.


Jak ji vyvoláváme?


Existuje několik metod pro dosažení hypoxického stavu:

  • Přírodně - přerušováním dechových fází (apnoe) v klidu a nebo při aktivitě ve vysoké nadmořské výšce

  • Uměle - hypobarické komory a dechové simulátoty nadmořské výšky. Nevýhoda indukovaných metod je, že jsou drahé, nepohodlné a je třeba investovat mnoho času.

Hypopresivní technika Fit Belly® vyžaduje minimální investici, časově není náročná a navíc nám zlepšuje další důležité parametry potřebné pro vydání maximálního sportovního výkonu. Jako je například: flexibilita, zefektivňuje běh, protože zlepšuje držení těla a také se zvyšuje maximální objem vzduchu, který vydechujeme, protože dochází k práci s mezižeberními svaly a uvolňování bránice.


Hypopresivní technika - Fit Belly® nám přináší přirozený způsob jak docílit hypoxie. V její realizaci se využívá dechových apnoí, tedy zastavení dýchání po určitou dobu. A velmi přesného rytmu dýchání, které tuto metodu odlišuje od ostatních metod.



Co se děje v našem těle?


V momentě kdy vystavujeme naše tělo fyzické námaze nebo jinému podnětu (silový trénink, aerobik, rovnováha, nové pohyby...) je v našem těle generováno několik serií úprav jak na fyziologické, nervové tak i svalové úrovni. To znamená, že se naše tělo připravuje na lepší vypořádání se se stejným úkolem v budoucnosti. Takhle se zlepšuje naše fyzická kondice při pravidelném cvičení. A přesně to samé se stane, když vystavíme naše tělo nedostatku kyslíku. Vyprovokujeme tak reakci hormonů, jako je známý erytropoetin (EPO), který následně zvýší v krvi množství červených krvinek. Z toho plyne, že tím i zvýšíme v krvi počet "nosičů", kteří dodávají kyslík do našich svalů a orgánů. Podle průzkumu Marshall (2006) přerušovaná hypoxie může vyvolat pozitivní fyziologické adaptace ve svalové tkáni a zvýšit tak okysličení při maximálním cvičení.



K čemu to slouží ve sportu?


Je jasné, že pokud se zlepší odolnost vůči námaze, tak v tom případě ti sportovci, kteří potřebují dobrou aerobní kondici, zlepší svou výkonnost a své možnosti. Takových sportů kde se toto může uplatnit je mnoho: fotbal, jízda na kole, basketbal, maraton, plavání, rugby ...

Je již několik trenérů, kteří používají hypoxické metody na zlepšení sportovních výkonů, jako například trenér basketbalistek britského týmu na olympijských hrách v roce 2012.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page