top of page

Sedavé zaměstnání a bolesti zad

Pracujete v sedě u počítače a stěžujete si na bolesti zad? Poznáváte svůj sed na pravém obrázku?


Dlouhodobé špatné držení těla vede k posturálních stereotypům a svalovým dysbalancím.


Ergonomie je věda vzabývající se vlivem pracovní polohy na pohybový systém člověka. Nesprávná ergonomie práce vede k nepřiměřené pracovní zátěži s důsledkem přetížení určitých svalových skupin a kloubů. Dlouhodobé působení pak vede k postižení pohybového aparátu. To je druhou nejčastějsí příčinou pracovní neschopnosti (po onemocnění dýchacích cest) a podílí se nejvyšší mírou na počtu dnů s pracovní neschopností (50-60% dnů)



Vliv špatného pohybového stereotypu


Vadné držení těla je nejčastěji způsobeno svalovými dysbalancemi přední a zadní strany těla. Nejvíce se vyskytuje horní a dolní zkřížený syndrom. Horní zkřížený syndrom se vyznačuje kulatými zády , předsunutím hlavy, ochablými mezilopatkovými svaly a zkrácenými prsními svaly. Dolní zkřížený syndrom poznáme podle prohnutých beder, neboli hyperlordóze a povolenými jak břišními tak hýžďovými svaly. Jakákoliv nerovnováha v našem těle může zapříčinit následující problémy:

  • bolesti zad a hlavy

  • poruchy soustředění, stres a demotivace

  • další možná postižení pohybového aparátu

  • zánět šlach (tendinitida), zánět epikondylu (např. tenisový loket)

  • lumbalgie (chronická bolest bederní oblasti, vyzařuje do páteře a dolních končetin), lumbago (akutně, po špatném pohybu)


Hypopresivní cvičení FitBelly®


Hypopresivní cvičení uvolňuje bránici, která má na držení těla velký vliv. Dále cvičení aktivuje a zpevňuje vnitřní svaly břišní, které pokud jsou pevné a plní správně svou funkci, vytvářejí našemu tělu přírodní korzet a podpěru páteři. Pravidelným cvičením nejenže budete mít užší pas, (až 8%), ale také bude Vaše tělo protažené a nebudou Vás bolet záda, protože během cvičení se snižuje vnitrobřišní tlak a také tlak v meziobratlových ploténkách. 


Cílem metody je přenaučit náš nervový systém a vytvořit nové nervové cesty tak, aby se odbourali špatné pohybové stereotypy a naše tělo se navrátilo do správné pozice. Přetížené svaly se uvolní a oslabené svaly zvýší své napětí neboli svalový tónus. Pozitivní účinky pocítíte a uvidíte velmi rychle. 

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page